Dostupni linkovi

Interpolova tjeralica za Manojlom Milovanovićem


Interpol u Zagrebu raspisao je potjernicu protiv bivšeg načelnika Generalštaba nekadašnje Vojske Republike Srpske Manojla Milovanovića zbog istrage u vezi s ratnim zločinom počinjenim u Hrvatskoj.

Potjernica je raspisana 7. januara i, ukoliko se do petka ne dostavi prigovor, za Milovanovićem će automatski biti raspisana "crvena“ potjernica. Ako pređe granicu Hrvatske bit će uhapšen.

Milovanović tvrdi da tokom rata nije bio u Hrvatskoj, te da protiv njega stoji "dogovor starih ratnih saveznika, Hrvata i Bošnjaka, zbog optužnice protiv Nasera Orića“.

U Banjaluci su zatražili od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH da Direkciji Interpola u Lionu urgentno pošalje upit zašto BiH nije obaviještena o mogućnosti raspisivanja potjernice, jer procedura predviđa da se obavijesti BiH o tome i dostavi prigovor.

MUP Republike Srpske navodi da Milovanović ne može biti lišen slobode, jer je državljanin BiH, kao i da je Hrvatskoj ponuđeno da predmet ustupe pravosuđu BiH.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini Milovanović je bio načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, te ministar obrane u RS od januara 1998. do 1999. godine.
XS
SM
MD
LG