Dostupni linkovi

U Atini dvodnevna konferencija o Jadranskoj strategiji


U Atini će danas i sutra biti održana konferencija posvećena Jadranskoj strategiji, na kojoj će se okupiti visoki zvaničnici osam zemalja, najavljeno je iz Evropske komisije.

Evropski povjerenik za regionalnu saradnju Johannes Hanh će u Atini izvjestiti učesnike o pripremama za donošenje Jadranske strategije, čiji je cilj uspostavljanje bliske saradnje zemalja članica Jadransko-jonske inicijative na državnom i regionalnom nivou.

“Bit će to je prvi put da u makro-regionalnoj strategiji učestvuje izbalansiran broj zemalja EU (Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija) kao i zemalja koje nisu članice EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija), radeći ujedinjeno kako bi se udruženim snagama odgovorilo na zajedničke izazove”, piše u saopćenju Evropske komisije.

“Sa četiri članice EU i četiri zemlje koje nisu članice, strategija će doprineti daljnjoj integraciji zapadnog Balkana, nudeći priliku za rad u susjednim zemljama u oblastima od zajedničkog interesa”, poručio je Hanh uoči odlaska u Atinu.
XS
SM
MD
LG