Dostupni linkovi

Moskva protiv rezolucije o humanitarnoj pomoći Siriji


Rusija smatra da "sada nije dobar trenutak" da se u Savetu bezbednosti UN razmatra rezolucija o boljem pristupu humanitarne pomoći Siriji, izjavio je u sedištu UNn ruski ambasador Vitalij Čurkin.

Posle mirovnih preogovora u Ženevi koji su okončani bez konkretnih rezultata, čak ni o humanitarnoj pomoći delovima razorenog sirijskog grada Homsa, Zapad i neke arapske zemlje, koje podržavaju sirijsku opoziciju, pripremaju tekst o tome, s nadom da će se o tome razmatrati u Savetu bezbednosti UN, prenele su diplomate.

"Mi smo protiv ideje da se sada razmatra rezolucija u Savetu bezbednosti. Još je rano za to. Mislim da nije dobar trenutak", rekao je ruski ambasador Čurkin.

Prema njegovim rečima, takva vrsta inicijative obično se završi s "politizovanim tekstom", odnosno s kritikom na račun sirijskog režima, dok je Moskva za "pragmatičan pristup".

Čurkin je odbio da kaže da li će Rusija staviti veto na rezoluciju, kao što je to učinila u tri navrata od početka sukoba u Siriji u martu 2011. godine.

Pariz, London, Vašington kao i neke druge članice Saveta bezbednosti -Luksemburg, Australija i Jordan, sastali su se bez Moskve kako bi razmotrili nacrt teksta, ali on još nije završen.
XS
SM
MD
LG