Dostupni linkovi

Skupština Turske donela sporni propis o internetu


Skupština Turske je u sredu pred ponoć izglasala niz spornih amandmana koji jačaju državnu kontrolu nad internetom, koju su opozicija i mnoge nevladine organizacije ocenile kao "drakonsku".

Novi zakon dozvoljava organima vlasti, uključujući Upravu za telekomunikacije (TIB) da bez sudskog naloga blokiraju sajtove koji narušvaju "privatnost" ili objavljuju "diskriminatorski ili uvredljiv" sadržaj.

On takođe omogućava da TIB zahteva od pružalaca usluga da prikupljaju i dve godine zadržavaju podatke o sajtovima koje posećuje svaki korisnik, kao i da te podatke predaju vlastima ako se to od njih zatraži, ne obaveštavajući o tome korisnike.

Predstavljene kao deo projekta vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), te nove odredbe su donete posle nekoliko sati žive debate sa opozicijom.

Mnogi od opozicionih poslanika su u sredu na interentu kritikovali "cenzuru" koju kroz novi zakon zavodi islamsko-konzervativna vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana, koji je na vlasti od 2002. godine.

U jednom "izveštaju o transparentnosti", objavljenom decembra, "Google" je već svrstao Tursku i Kinu na čelo liste cenzora interneta.
XS
SM
MD
LG