Dostupni linkovi

Olimpijska baklja stigla u Soči


Olimpijski baklja doneta je u sredu u Soči posle štafete od 65.000 kilometra, što je najduža ruta u istoriji Igara. Svečani doček je organizovan na trgu ispred Centra nacionalnih kultura Mazlumjan, gde je baklja doneta vozom iz Kubanja, a dočekalo ju je nekoliko hiljada ljudi.

Prvi nosilac baklje u Sočiju bio je bivši reprezentativac Sovjetskog Saveza u odbojci i osvajač zlatne olimpijske medalje Vladimir Kondra.

Na području Sočija plamen će biti u Lazarevskoj, Adlerskoj i Centralnoj četvrti, a ukupna dužina štafete je 44,3 kilometra. Olimpijska baklja je na putu do Sočija bila na Severnom polu, spuštena je u Bajkalsko jezero, najdublje na svetu, nadletela je najviši vulkan na svetu na poluostrvu Kamčatki, a kosmonati su je odneli čak i u svemir.

Olimpijska baklja na put kroz Rusiju je krenula 7. oktobra iz Moskve, prošla je više od 130 gradova. Većinu svog puta plamen je putovao avionima, vozovima, automobilima, a cak i sankama.

Nekadašnji stonoteniski sudija Aleksandar Kaptarenko (101) je postao najstariji nosilac olimpijske baklje, pošto je s njom trčao 200 metara u Novosibirsku.
XS
SM
MD
LG