Dostupni linkovi

EK traži da SAD ukinu vize za Hrvatsku


Europska komisija (EK) u srijedu je od Sjedinjenih američkih država zatražila da u roku od 6 mjeseci ukine vizni režim za državljane Poljske, Rumunjske, Bugarske, Cipra i Hrvatske, upozorivši da bi Europska unija mogla uvesti vize za američke diplomate ukoliko se taj problem ne riješi, objavio je EurActiv, a prenose hrvatski mediji.

"Ukoliko se za šest mjeseci taj problem ne riješi, EU bi mogao uvesti vize za američke diplomate", upozorila je Komisija.

Građani većine zemalja EU-a putuju u niz stranih zemalja bez vize, no državljani nekih novih članica Unije još uvijek trebaju vize za ulazak u SAD, Kanadu i Australiju, podsjeća EurActiv.

Eurospka komisija je slično upozorenje uputila Washingtonu i 2008. kada je 12 zemalja EU-a bilo podvrgnuto viznom režimu za putovanje u SAD. U međuvremenu je vizni režim ukinut za osam zemalja, Češku, Estoniju, Grčku, Litvu, Latviju, Mađarsku, Maltu i Slovačku, a na listi su ostale Poljska, Rumunjska, Bugarska, Cipar i Hrvatska koja je članica EU-a postala 1. srpnja 2013.

Diplomati spomenutih pet zemalja su kazali da će i dalje bilateralno pregovarati sa SAD-om kako bi se problem riješio. Bruxelles traži da se EU tretira kao "cjelina" te da SAD uzvrati recipročno na viznu politiku, javlja dopisnik RSE Enis Zebić.
XS
SM
MD
LG