Dostupni linkovi

Islamska zajednica BiH zabrinuta zbog zakona o prebivalištuRijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini smatra da će ukoliko Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvoji Zakon o prebivalištu, to ne samo onemogućiti dalji povratak, nego i ostanak.

“Islamska zajednica u BiH dijeli veliku zabrinutost bošnjačkih povratnika, nevladinih organizacija i dela javnosti da će usvajanje Predloga Zakona o prebivalištu ne samo onemogućiti dalji povratak prognanih, nego i ostanak onih koji su se već vratili, te dati zakonsku podršku aktima diskriminacije i dovršenja etničkog čišćenja administrativnim putem”, ističe se u saopštenju.

Islamska zajednica je u julu 2013. godine, nakon što je pomenuti Predlog Zakona usvojen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, upozorila da je neprihvatljivo usvajanje zakona kojim se sužava opseg ljudskih prava i sloboda.

“Ograničavanje slobode kretanja građana i kreiranje ambijenta za policijsku represiju, o čemu svedoči odnos prema više stotina građana Srebrenice nakon izbora 2012. godine, nije spojivo sa demokratskim vrednostima niti može ohrabriti povratak”, navodi Islamska zajednica. .

Ona podseća zvaničnike na obavezu implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma o povratku izbeglica. Zbog toga Zakon o prebivalištu treba da omogući povratnicima da im prebivalište bude u mestima odakle su prognani, zaključuje Islamska zajednica.
XS
SM
MD
LG