Dostupni linkovi

Nacrt zakona o zabrani ratovanja Kosovarima u inostranstvu


Vlada Kosova usvojila je u sredu nacrt zakona koji zabranjuje svojim građanima pridruživanje oružanim sukobima izvan teritorije Kosova.

To je na Tvitteru objavila ministarka evropskih integracija, Vlora Čitaku.

Ministar unutrašnjih poslova, Bajram Rexhepi, izjavio je na zasedanju vlade da je njegovo ministarstvo u cilju zaštite državnih intersa i nacionalne bezbednosti pokrenulo inicijativu za izradu nacrta zakona o definisanju krivičnih dela za učešće ili pridruživanje pojedinaca stranoj policiji, vojsci, paravojnim formacijama ili individualnim organizacijama van teritorije Republike Kosova.

„U poslednje vreme je uočen porast kod pojedinaca koji, uz porast kriznih žarišta u svetu a u cilju realizacije svojih interesa, organizovano ili nezavisno učestvuju u raznim konfliktima van zemlje za određenu sumu novca ili zbog ostalih privilegija. Ti isti se posle određenog vremena vrate u zemlju i postanu nosioci propagadnih aktivnosti i kod ostalih promovišu učešće u sličnim aktivnostima“, rekao je Rexhepi.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je njegovo ministarstvo od početka pratilo odlazke Kosovara u rat u Siriji, te da je Ministarstvo nastojalo da to spreči. On procenjuje da u ratu u Siriji učestvuje 20 do 30 Kosovara.
XS
SM
MD
LG