Dostupni linkovi

Boljkovac negirao krivicuPrvi ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i bivši šef Ozne u Karlovcu Josip Boljkovac (93) izjavio je danas pred Županijskim sudom u Zagrebu da nije kriv za ratne zločine
protiv civila maja 1945.

"Razumeo sam optužnicu i nisam kriv", rekao je na početku suđenja Boljkovac koji je u salu uveden u kolicima.

Na suđenju koje vodi sudija Tomislav Juriša, trebalo bi da bude ispitano 15 svedoka, dok će se za oko 25 njih čitati iskazi iz istrage.

Optužno veće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je u oktobru prošle godine optužnicu protiv Josipa Boljkovca kojom ga tužilaštvo tereti da je od 7. maja do sredine juna 1945. godine u Dugoj Resi, kao šef Ozne u Karlovacu, pod optužbama da su sarađivali s ustaškim vlastima, naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Njegov Ante Nobilo tvrdi da nema dokaza koji bi ga povezali sa zločinom, iako ne poriče da se zločin dogodio.

U javnosti se njegovo hapšenje tumačilo kao deo predizborne kampanje Hrvatske demokratske zajednice koja je tada bila ozbiljno pogođena brojnim aferama poput sudskih postupaka protiv njenog nekadašnjeg lidera i premijera Ive Sanadera.

Boljkovac je javno podržao tada opozicionu, a danas vladajuću koaliciju levog centra na čelu sa Socijaldemokratskom partijom.

Posle njegovog hapšenja, policija je potvrdila da se protiv Boljkovca već dugo vodi istraga, kao i protiv bivšeg člana OZNE Josipa Manolića i partizanskog komandatna Rada Bulata.
XS
SM
MD
LG