Dostupni linkovi

Crna Gora izdvaja deset miliona eura za uvoz ribe


Crna Gora izdvaja blizu deset miliona eura za uvoz ribe i prerađevina, iako je primorska država u čijem vlasništvu su i dvije trećine najvećeg jezera na Balkanu.

Bogata prirodnim resursima za razvoj ove privredne grane, Crna Gora nema nijednu fabriku za preradu ribe, a nema ni ribarsku luku, pišu Večernje novosti.

"Crna Gora nema strategiju razvoja ribarstva, a za to ribari nijesu krivi. Trenutno u Crnoj Gori ne postoji nijedan pogon za preradu ribe. Fabrika u Rijeci Crnojevića je zatvorena", kazao je Novostima direktor Udruženja profesionalnih ribara Južni Jadran iz Bara, Boško Ivanović.

Prema njegovim riječima, država u narednom periodu treba da obezbijedi mjesto za ribarske brodove.

"Sada su vezani na kraju barske marine, ali ne znamo koliko ćemo tamo moći da ostanemo zbog planova preduzeća Marina i njegove prodaje", rekao je Ivanović, ističući da ljude koji su spremni da ulažu u ribarstvo treba stimulisati.

Nekadašnji predsjednik Opštine Bar i ministar ekonomije, a danas ministar turizma Branimir Gvozdenović, u više navrata je obećavao otvaranje pogona za preradu ribe u Slobodnoj zoni Luke Bar, ali projekat je ostao na obećanjima.

Raspad nekadašnje Jugoslavije drastično je uticao na sunovrat ribarstva u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG