Dostupni linkovi

Vekarić:Orić je trebalo da bude uhapšen u Srbiji


Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da je bivši bošnjački komadant Naser Orić dolazio u Srbiju i da je bilo planirano da se on uhapsi u zemlji, ali da se to nije dogodilo zato što su procurele informacije.

Vekarć je za RTS objasnio da je pravno neizvodljivo da Orić bude isporučen Srbiji, zato što "jedna zemlja drugoj ne isporučuju osumnjičene za ratne zločine", već da je bilo planirano da se on uhpasi tokom jedne od svojih poseta Srbiji.

"Orić je imao komunikaciju i poslovnu i privatnu u Srbiji, i on je na taj način trebalo bude dostupan našim pravosudnim organima. I to je bilo u nekoj predfazi, pre raspisvanja crvene poternice za njim i to je izašlo u javnost, što je izazvalo veliku štetu predmetu", rekao je Vekarić.

Dodao je da je na osnovu sporazuma koje su potpisale Srbija i Bosna i Hercegovina, moguće da se ustupe "novi i jaki dokazi" bosanskoj strani, ali je naglasio da je sporazum dobrovljan i da je neizvesno da li će postupci biti sprovedeni.

Orić je u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine nad Srbima u Podrinju tokom 1992. godine, a međunarodna poternica za njim je raspisana 4. februara.
XS
SM
MD
LG