Dostupni linkovi

EULEX uhapsio Dragana Delibašića zbog ratnih zločina


EULEX je na severu Kosova uhapsio zvaničnika MUP-a Srbije pod sumnjom za ratne zločine i zločine nakon rata na Kosovu.

Portparol EULEX-a je kazao da je Dragan Delibašić uhapšen u selu Lešak u opštini Leposavić. Osumnjičeni će se danas pojaviti na razgovoru sa međunarodnim tužiocem iz STK.

Kako je EULEX saopštio Delibašić je, postupajući u svojstvu komandira policije u Mitrovici 1999/2000. godine, optužen za podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva oduzimanjem života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je izvršeno u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom „Čuvara mosta“; podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju oduzimanja života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je dovelo do teških telesnih povreda, a koje je izvršeno u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom „Čuvara mosta“; i podsticanje na izvršenje krivičnog dela teškog ubistva u pokušaju oduzimanjem života drugih lica iz nacionalnih motiva, koje je izvršeno u saučesništvu sa Oliverom Ivanovićem, navodnim vođom „Čuvara mosta“.

Delibašića je posle rata na Kosovu vlada Srbije imenovala za šefa srpske policije, a predvodio je i 'Čuvare mosta'.

Sumnjiči se i za povezanost sa dešavanjima u februaru 2000. godine na severu Mitrovice kada je ubijeno 10 Albanaca.

Delibašić se sumnjiči za ista dela kao i Oliver Ivanović kome je nakon hapšenja prošlog meseca određen jednomesečni pritvor.
XS
SM
MD
LG