Dostupni linkovi

Hrvatski Sabor, opet o ćirilici


Saborska rasprava o izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina za 2012. prerasla je u raspravu o referendumu o ćirilici. Otvorio ju je Damir Kajin (nezavisni zastupnik) ocjenom da je referendum o ćirilici političko pitanje ovoga trenutka.

"Prikupljeno je 650 tisuća potpisa, za nekoga tko dolazi iz Istre to je nešto najmonstruoznije što se moglo dogoditi, da toliko punoljetnih građana preispituje položaj srpske i ostalih manjina", rekao je Kajin. Tvrdi da se ćirilica koristila i prije latinice, zajedno s glagoljicom. Referendum ne bi bio potreban, niti bi bilo otpora ćirilici kad bi se sahranile sve žrtve, kaznili sudionici agresije na Hrvatsku, uzvraća Josip Đakić (HDZ).

Kajin uzvraća nadom da "fašistoidni povici" 'Za dom' koje koriste neki pjevači u Istri neće proći.

„Složit ćete se da referendum koji ima za cilj dijeliti građane po nacionalnosti je nešto monstruozno, nešto što Ustavni sud mora preispitati“, kaže Kajin. Vlada s referendumom više nema ništa, kaže Jadranka Kosor (nezavisna zastupnica), vjerujući da će Sabor iskoristiti obvezu koju nije iskoristio (kod referenduma o braku) i da će se Ustavni sud referirati.

„Moje je mišljenje da to (pitanje) nije u skladu sa Ustavom“, kazala je Kosor. „Drago mi je što dijelimo mišljenje, ali žao mi je što HDZ više nema takvu predsjednicu“, odgovara joj Kajin.
XS
SM
MD
LG