Dostupni linkovi

Evropski parlament sutra o BiH


Evropski parlament, koji zasjeda u Strazburu, sutra će razmatrati i izvještaj o napretku BiH, o kojem će glasati u četvrtak. O izvještaju o BiH raspravljat će se u okviru zajedničke rasprave o izvještajima o napretku balkanskih zemalja. Inače, na ovoj sesiji raspravljat će se o Siriji, Egiptu, Centralnoafričkoj Republici i drugim temama.

Prema prijedlogu rezolucije, koju je uime Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta podnijela njemačka zastupnica Doris Pack, izražava se duboka zabrinutost zbog toga što politički čelnici triju etničkih zajednica u zemlji i dalje ne pokazuju zajedničku viziju.

Poziva se na napuštanje nacionalističke i etnocentrične retorike kojom se služi vodstvo triju konstitutivnih naroda u BiH i osuđuju sve vrste segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskoj ili etničkoj osnovi. Takođe se izražava se zabrinutost zbog velike korupcije, a posebno je odata počast za više od 430 muškaraca, žena i djece koji su ubijeni u ratu i čiji su ostaci nađeni u septembru 2013. u masovnoj grobnici u Tomašici, nedaleko od Prijedora u Republici Srpskoj.

Između ostalog, pozdravljena je i odluka nadležnog federalnog ministarstva da privremeno preuzme odgovornost za financiranje ustanova kulture, kao što su Zemaljski muzej, Narodna i univerzitetska biblioteka i Historijski muzej te da nekima od njih omogući ponovno otvaranje i svima da rade ispravno.
XS
SM
MD
LG