Dostupni linkovi

Dan sećanja na Dragana Maksimovića


Povodom 13 godina od smrti glumca Dragana Maksimovića danas u podne biće položeni venci na njegovu spomen-ploču na Zelenom vencu u Beogradu, pored nekadašnjeg restorana "Beli grad", najavilo je Narodno pozorište.

U ime nacionalnog teatra venac će položiti v.d. upravnika Dejan Savić, a u ime Udruženja dramskih umetnika Srbije predsednik Vojislav Brajović.

Spomen-ploča je postavljena na mestu gde je nekadašnjeg prvaka Drame Narodnog pozorišta 18. novembra 2000. godine brutalno pretukla grupa huligana koji su mislili da je Rom. Nakon dva i po meseca, 4. februara 2001. godine, glumac je u bolnici podlegao povredama.

Maksimović je rođen 7. februara 1949. godine u Podujevu. Tokom karijere ostvario je više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji.

U Narodnom pozorištu debitovao je 1971. ulogom Vojnika u predstavi "Majka Hrabrost i njena deca". Tokom tri decenije u matičnom teatru ostvario je zapažene role u predstavama "Sarajevski atentat" (Nedeljko Čabrinović), "Mandragola" (Fra Bepo), "Britanik" (Neron), "Lenjin, Staljin, Trocki" (Genrih Grigorijevič Jagoda), "Kosovska hronika" (Avdula), "Ribarske svadje" (Bepo), "Poslednja potera za zlatom" (Cager), "Kraj partije" (Ham), "Mesec dana na selu" (Ignjatije Ilič Spigeljski), "Sudjenje gospodji Bovari" (Senar), "Dugo putovanje u noć" (Edmund Tajron), "Maksim Crnojević" (Dužde od Mletaka)...

Glumio je u filmovima "Petrijin venac", "Šmeker", "Vreme čuda", "Poslednji krug u Monci", "Rane", "Pad Italije", "Nož", "Mi nismo andjeli", "Crni bombarder", "Stršljen", "Lepa sela, lepo gore"...

Igrao je u televizijskim serijama "Otpisani", "Duvanski put", "Priče iz majstorske radionice", "Četrdeset osma - Zavera i izdaja", "Otvorena vrata", "Gore dole" i drugim.
XS
SM
MD
LG