Dostupni linkovi

Hag: Tužilaštvo traži poništavanje presude Perišiću


Tužilaštvo je u ponedjeljak podnijelo zahtjev Žalbenom vijeću Međunarodnog suda u kojem traži da ono ponovo razmotri svoju odluku o oslobađanju bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčila Perišića optužbi za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici od 1993. do 1995. godine, javlja Goran Jungvirth.

U zahtjevu tvrdimo da se pogrešno ukinuta pravovaljana osuđujuća presuda i kazna od 27 godina izrečena g. Perišiću mora korigovati kako bi se ispravila teška nepravda nanesena desetinama hiljada muškaraca, žena i djece koji su ubijeni ili ranjeni u Sarajevu i Srebrenici i njihovim porodicama.

To što je Tužilaštvo nakon pažljivog razmatranja dostavilo ovaj zahtjev direktna je posljedica presude u predmetu Šainović, koja je donesena 23. januara 2014. godine.

U toj presudi Žalbeno vijeće Međunarodnog suda je nedvosmisleno poništilo pogrešan zaključak iz drugostepene presude u predmetu Perišić prema kojem je "konkretna usmjerenost" element odgovornosti za pomaganje i podržavanje. Upravo na tom uslovu "konkretne usmjerenosti" Žalbeno vijeće je ukinulo osuđujuće presude Pretresnog vijeća za pomaganje i podržavanje i g. Perišić je u žalbenom postupku pogrešno oslobođen.
XS
SM
MD
LG