Dostupni linkovi

Kitarović: CG ima još posla na putu prema NATO-uPomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da Crna Gora dobro napreduje u provođenju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Alijansi, ali da ima još izazova na putu te države ka Sjevernoatlanskom savezu.

Ona je za dnevnik “Pobjeda” navela da su ti izazovi jačanje vladavine prava, daljnje provodjenje reformi obavještajnih službi kako bi dostigle standarde NATO-a, jačanje javne podrške euroatlanskim integracijama i pronalaženje novca za modernizaciju obrane.

Grabar Kitarović je istaknula da je NATO posvećen politici otvorenih vrata, a sve zemlje kandidati se vrednuju po zaslugama.

Iako ne mogu prejudicirati odluke 28 zemalja saveznica na predstojećem summitu, potvrdit ću da su saveznice potvrdile napredak koji su Crna Gora i druge zemlje pokazale u prijavi za članstvo, kazala je Grabar-Kitarović.

Summit Alijanse bit će održan u septembru ove godine u Velikoj Britaniji, a crnogorski dužnosnici ranije su izrazili očekivanje da bi ta država na tom skupu mogla dobiti poziv za članstvo. Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja, većina građana Crne Gore protivi se ulasku te zemlje u NATO.
XS
SM
MD
LG