Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pjongjang pristao na razgovor sa Seulom


Južna Koreja objavila da je Severna Koreja pristala na razgovore o organizovanju susreta porodica razdvojenih u Korejskom ratu prvi put u poslednje tri godine.

Severna Koreja je prošlog meseca pristala da ponovo počne sa organizovanjem susreta i tražila je od Južne Koreje da odabere datum. Seul je izabrao da to bude od 17. do 22. februara i predložio je razgovore na radnom nivou na kojima treba da budu razmotreni detalji tih susreta.

Međutim, Pjongjang nedelju dana nije ništa odgovorio, što je izazvalo nezadovoljstvo zvaničnika u Seulu.

Prekinuvši tišinu koja je trajala čitavu sedmicu, Severna Koreja je danas poslala poruku predlažući da razgovori budu održani u sredu ili četvrtak u selu na granici dve zemlje i prepuštajući Južnoj Koreji da izabere datum, saopštili su južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje i severnokorejski državni mediji.

Južna Koreja je odgovorila da joj više odgovara sreda, navodi ministarstvo za ujedinjenje. Portparol tog ministarstva Kim Eui-do je izjavio da će južnokorejski zvaničnici pokušati da organizuju susret što pre.

Program susreta razdvojenih porodica jedan je od nekoliko prekograničnih projekata saradnje koji su proteklih godina prekinuti zbog tenzija između dva suseda na Korejskom poluostrvu.
XS
SM
MD
LG