Dostupni linkovi

Ashton: EU i SAD pripremaju paket pomoći UkrajiniEuropska unija i Sjedinjene Države rade na planu o kratkoročnoj ali znatnoj financijskoj pomoći Ukrajini, rekla je jučer visoka predstavnica EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Catherine Ashton, prenosi Hrt.hr.

U intervjuu za Wall Street Journal rekla je da će taj paket biti namijenjen da se Ukrajini pomogne da prođe kroz prijelazno razdoblje tijekom kojeg bi prijelazna vlada mogla odobriti političke i gospodarske reforme i pripremiti se za predsjedničke izbore koji bi se trebali održati iduće godine.

EU i SAD 'razvijaju plan, predložila sam da se nazove Ukrajinski plan, koji razrađuje što odmah trebamo napraviti u različitim dijelovima gospodarstva kako bi se poboljšalo stanje, rekla je ona na marginama sigurnosne konferencije koja je krajem tjedna održana u Muenchenu.

Ona je rekla da o iznosu pomoći još nema konačne odluke ali da 'neće biti mala'. Također je rekla da se pomoć možda neće sastojati samo iz novce nego bi mogla sadržavati i jamstva ili pomoć pri investicijama, ali nije ulazila u pojedinosti.

Za razliku od ranijih paketa pomoći, ovaj neće biti uvjetovan da Ukrajina postigne sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom.

Ukrajina se nalazi u lošem financijskom položaju i ostala je bez europske pomoći kada je krajem studenoga odustala od sporazuma o pridruživanju s EU, a predsjednik Viktor Janukovič od Moskve primio 15 milijardi dolara kredita kao i nižu cijenu ruskog plina.
XS
SM
MD
LG