Dostupni linkovi

Vučić: Nemam veze sa cenzurom


Vicepremijer Aleksandar Vučić odbacio je putem Tvitera bilo kakvu vezu sa cenzurom videa koji se u subotu pojavio na društvenim mrežama o akciji spasavanja zavejanih kod Feketića.

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i SHARE fondacija osudili su navodni pokušaj cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu.

"Video sam da je jučerašnjem snimku spasavanja ljudi zavejanih u kolonama, na putu kod Feketića, dodata šaljiva nota, i veoma mi je drago što je taj video nasmejao Srbiju, mada smatram da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, deca neumesno nazivaju pogrdnim imenima. Takode, rekli su mi da navodno ja imam veze sa nekakvom cenzurom ovog videa, što je potpuna besmislica", tvitovao je Vučić.

NUNS, NDNV i SHARE fondacija osudili su u nedelju navodni pokušaje cenzure i ograničavanje slobode razmene sadržaja na internetu.

Kako su naveli u zajedničkom saoštenju, tokom subote, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dete kroz oluju.

Skinuti su, kako navode, i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično govore o ovom događaju.
Udruženja pozivaju sve učesnike na političkoj i javnoj sceni da se tokom predizborne kampanje, ali i uopšte prilikom promovisanja političkih stranaka - i na internetu i poštuju kulturu i etičke norme koje važe u internet zajednici.
XS
SM
MD
LG