Dostupni linkovi

Iran ima političku volju za dugoročni sporazum


Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif rekao je u nedelju da je njegova zemlja spremna da napravi korak napred u pregovorima o svom nuklearnom programu, uveravajući zapadne diplomate da Teheran ima političku volju i dobru veru da postigne "uravnotežen" dugoročni sporazum.

Zarif je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, gde su se okupile najviše svetske diplomate i bezbednosni zvaničnici, naveo da su Iran i Zapad na "istorijskoj raskrsnici" i da su tek počeli da grade poverenje, neophodno za dugoročni sporazum.

"Mislim da je prilika ovde, i da treba da je zgrabimo", rekao je Zarif, koji se na marginama konferencije, sastao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Iran je u novembru postigao dva sporazuma, jedan sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), kojim su inspektori UN dobili veći pristup iranskim nuklearnim postrojenjima, i drugi, u Ženevi, sa svetskim silama, koji je podrazumevao da on obustavi svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma, a da mu zauzvrat Zapad ublaži sankcije.

"To je važan početak, to nije kraj puta. Ima važnih pitanja i mi smo spremni da se njima pozabavimo", rekao je Zarif povodom dva sporazuma.
XS
SM
MD
LG