Dostupni linkovi

Dačić i Lagumdžija se sastali u Minhenu


Ministar spoljnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i premijer Srbije Ivica Dačić razgovarali su u Mihnenu o datumu održavanja prve zajedničke sednice vlada dveju zemalja, bilateralnoj saradnji na projektu Srednja Drina, ali i o krivičnom gonjenju optuženih za ratne zločine.

Kako je u nedelju saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova BiH, do susreta je došlo u vreme održavanja Bezbednosne konferencije u Minhenu.

Konstatovano je da se potpisani Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se građani obe zemlje osećaju nezaštićeno od strane sopstvenih država. Ocenjeno je, kako se navodi, da je izuzetno važno da se Protokol u potpunosti sprovodi kako bi se izbegle nepotrebne tenzije i politizacija.

"Izuzev međunarodnih sudova, građanima BiH niko nema prava da sudi osim sudova BiH. Ukoliko se to ne poštuje, tada bi institucije BiH morale da postupe po principu reciprociteta, čime bi se otvorio novi ciklus nesigurnosti celog regiona", istakao je Lagumdžija.
XS
SM
MD
LG