Dostupni linkovi

Davutoglu: Neuspeh UN u Siriji, nalik Bosni i Ruandi


Šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu kritikovao je u nedelju neuspeh međunarodne zajednice da okonča krvoproliće u Siriji, ističući da će se jednog dana neki čelnik Ujedinjenih nacija zbog toga izvinjavati.

"Međunarodni sistem ne uspeva, kao što nije uspeo u Bosni tri godine, kao što nije uspeo u Ruandi mnogo godina", rekao je Davutoglu na godišnjoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu, preneo je AFP.

Navodeći da su se UN izvinjavale zbog nesposobnosti da deluju u svoje vreme u Bosni, Davutoglu je rekao da će "jednog dana drugi generalni sekretar UN ići u Homs i Jarmuk i izvinjavati se".

Aludirajući na "Arapsko proleće" i ono što dolazi posle njega, turski ministar spoljnih poslova je rekao da "sirijski narod ne vidi sunce" i da je "u tami", navodi Tanjug.

"Ko će im doneti sunce? Trebalo bi Savet bezbednosti UN, ali do sada on nije načinio nijedan značajan potez", rekao je Davutoglu, podsećajući da je Turska smestila 700.000 izbeglica.

Protesti protiv sirijskog predsednika Bašara el-Asada u martu 2011. godine pretvorili su se u krvavi sukob u kome je poginulo više od 130.000 ljudi, podseća AFP.
XS
SM
MD
LG