Dostupni linkovi

BiH: NVO osuđuju napad na učesnike "Merlinke"


Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine oštro je u nedelju osudila subotnji napad na učesnike kvir (queer) festivala "Merlinka" u Sarajevu, kada povređene tri osobe.

"Obaveza BiH u procesu evropskih integracija jeste i puno poštovanje ljudskih prava LGBT osoba što podrazumeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pune zaštite od države", saopšteno je iz Inicijative.

"Ovaj događaj još jednom pokazuje netolerantnost BiH društva prema drugom i drugačijem, a posebno prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta", navodi se u saopštenju Inicijative i poziva policija Kantona Sarajevo da profesionalno i objektivno sprovede istragu, kao i tužilaštvo i sud da procesuiraju počinioce napada.

I Helsinški komitet za ljudska prava u BiH osudio je napad na učesnike kvir festival. Kako se navodi, ovakav fizički napad "svedoči o odsustvu tolerancije prema razlikama u seksualnoj orijentaciji i podvlači pravo svake osobe na slobodno polno izražavanje".

Do sada je napad na učesnike festival osudila i američka Ambasada u Sarajevu, a niko od zvaničnika i institucija BiH to još nije učinio. Skup u bioskopu nije obezbeđivala policija.

Tri osobe su u subotu uveče zadobile povrede glave kada je 10-tak maskiranih osoba upalo u sarajevsko kino Kriterion tokom održavanja Međunarodnog festival kvir filma "Merlinka".
XS
SM
MD
LG