Dostupni linkovi

Lideri NATO: Potrebno dodatna obuka za vojsku Avganistana


Avganistanskoj vojsci i policiji je potrebna dodatna obuka kako bi mogli da vode računa o bezbednosti u zemlji, zbog čega je potreban novi sporazum o ostanku međunarodnih snaga i posle kraja ove godine, rekla su danas u Minhenu dvojica najviših zvaničnika NATO.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai je do sada odbijao da potpiše bezbednosni sporazum kojim bi se omogućio ostanak oko 10.000 vojnika SAD i 6.000 iz drugih zemaja posle kraja 2013. za pomoć u obuci avganistanske vojske.

Ako sporazum ne bude potpisan, sve međunarodne trupe treba da napuste Avganistan do kraja godine, a Karzai kaže da želi da njegov naslednik, koji će biti izabran na izborima 5. aprila, potpiše taj sporazum.

Američki general i vojni komandant NATO Filip Bridlav rekao je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu da je avganistanskim snagama, iako su dobro obavlje zadatke u prethodnoj godini, i dalje potrebna dodatna obuka.

Generalni sekratar NATO Anders Fog Rasmusen rekao je da Alijansa ima planove za oba slučaja - i ako posle 2014. ostane u Avganistanu i ako povuče sve vojnika, ali da je od ključnog značaja da ostanu u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG