Dostupni linkovi

Prijava protiv Gažija zbog Djurekovichevog ubistva


Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu dobilo je krivičnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova bivše socijalističke Hrvatske Pavla Gažija zbog sumnje da je naručio ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića, objavili su danas hrvatski mediji.

Zbog sumnje da je učestvovao u Đurekovićevom ubistvu 1983. godine u okolini Minhena, nedavno je Nemačkoj izručen jedan od bivših šefova jugoslovenske, a kasnije i hrvatske tajne službe Josip Perković.

Protiv Gažija, koji je bio i dugogodišnji direktor prehrambene kompanije Podravka, poslednjih desetak godina nekoliko prijava podneo je, kako navodi Hrvatska radiotelevizija (HRT), preduzetnik i funkcioner Podravke u 80-im godinama prošlog veka Andjelko Jagečić.

On je u nedavnoj izjavi za HRT rekao da nalogodavac Đurekovićevog ubistva, zbog svojih tadašnjih visokih funkcija u Hrvatskoj, može da bude jedino Pavle Gaži, i to u dogovoru sa Stanetom Dolancom, kao tadašnjim vrhovnim šefom svih tajnih službi.

Gaži je pre nekoliko dana u izjavi za HRT odbacio optužbe.

Nemačko pravosudje tereti bivše jugoslovenske i hrvatske čelnike tajne policije Josipa Perkovića i Zdravka Mustača za umešanost u ubistvo Stjepana Đurekovića. Za razliku od Perkovića, Mustač nije izručen Nemačkoj, jer je sud
u Velikoj Gorici odlučio da je u tom slučaju nastupila zastarelost.
XS
SM
MD
LG