Dostupni linkovi

Keri poziva Asada da poštuje obaveze oko hemijskog oružja


Državni sekretar SAD Džon Keri pozvao je danas sirijskog predsednika Bašara al Asada da poštuje svoje međunarodne obaveze oko uništavanja hemijskog oružja
i upozorio ga da u protivnom može da snosi posledice.

Keri je podsetio Asada da sporazum koji je postignut u Njujorku sa Savetom bezbednosti UN jasno navodi da će Savet bezbednosti biti obavešten ako bude problema oko nepoštovanja preuzetih obaveza u skladu sa poglavljem 7 Povelje UN.

SAD i Rusija postigli su sporazum u septembru prošle godine o uništavanju sirijskog hemijskog oružja. U tom sporazumu jasno se pominje poglavlje 7 Poveljle UN koje predvidja posledice za one koji ne poštuju preuzete obaveze.

U poglavlju 7 predviđen je čitav niz mera da se neka zemlja primora da poštuje svoje obaveze od upozorenja preko ekonomskih sankcija do upotrebe vojne sile.

"Sada znamo da Asadov režim ne deluje onoliko brzo koliko je obećao da evakuiše hemijsko oružje iz Sirije", rekao je Keri u Berlinu pre sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Keri je podvukao da Damask treba da poštuje svoje "globalne, pravne i međunarodne obaveze".

On je izrazio nadu da će Sirija brzo delovati da ispuni svoje obaveze i dodao da sukob u toj zemlji destabilizuje ceo region.
XS
SM
MD
LG