Dostupni linkovi

Dodik: Paralelne škole u RS-u biće zatvorene


Republika Srpska nije usmjerena protiv Bošnjaka i bošnjačke djece i njihovog školovanja, ali se zakoni moraju poštovati, tvrdi predsjednik tog entiteta Milorad Dodik.

On je, komentarišući to što su roditelji bošnjačke djece u Konjević-Polju odlučili da njihova djeca ne nastave formalno obrazovanje u Područnom odjeljenju Konjević-Polje, već su se opredijelili za instruktivnu nastavu u objektu Medžlisa Islamske zajednice u Novoj Kasabi, kazao da "ne može biti paralelnih škola u RS-u".

"Medžlisu se mogu održavati neki kursevi, to im niko ne može da zabrani i to nije sporno, ali ne i nastavni proces i to će biti onemogućeno", dodao je.

"Roditelji koji ne dozvoljavaju da djeca idu u školu biće procesuirani", poručio je Dodik i ponovio tvrdnju da u ovom slučaju ima politizacije.

RS, kaže, nije učinila ništa što je u suprotnosti s protokolom o obrazovanju, ali neće dozvoliti da se održavaju „paralelne škole“ i one će biti zatvorene.

Dodik je rekao da nije problem da razgovara i s roditeljima bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši, koja također ne idu u školu jer nije omogućena nacionalna grupa predmeta.
XS
SM
MD
LG