Dostupni linkovi

Brahimi: Skroman početak pregovora, ali ipak početak


Konferencija "Ženeva Dva" o Siriji predstavlja vrlo skroman početak, ali ipak početak, izjavio je danas u Ženevi na kraju prve runde pregovora izmedju sirijskih vlasti i opozicije posrednik UN i Arapske lige Lahdar Brahimi.

"Ovo je skroman početak na kome možemo dalje da gradimo", rekao je Brahimi i dodao da se došlo do odredjenih dodirnih tačaka između dve strane.

Sirijski pregovori će se "u principu" nastaviti 10. februara, rekao je Brahimi i dodao da je sirijska državna delegacija navela da treba prethodno da se konsultuje s Damaskom pre nego što može da potvrdi taj datum.

Sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem ocenio je u obraćanju novinarima da "nije bilo opipljivih rezultata" tokom ovih jednonedeljnih pregovora, a portparol opozicije Luaj Safi je rekao da se jedini napredak sastojao u tome što su vlasti bile primorane da dođu u Ženevu.

Vlada i opozicija razgovarali su o humantarnim pitanjima i o tome kako da okončaju nasilje. Ključne teme nedeljnih pregovora su zaustavljanje nasilja, dostavljanje humanitarne pomoći delovima zemlje pod opsadom i buduće političko rešenje.

Obe strane su se složile da koriste dokument iz 2012. poznat kao Saopštenje iz Ženeve Jedan kao osnovu za pregovore. U tom dokumentu kao glavni element predvidja se uspostavljanje prelaznog vladajućeg tela uz puna ovlašćenja.

Opozicija je insistirala na tome da se pitanje prelazne vlade razmatra, jer veruje da se time podrazumeva odlazak predsednika Bašara al Asada. Delegacija vlade je instirala da je prvi korak da se razgovara o "terorizmu".
XS
SM
MD
LG