Dostupni linkovi

EU: Još nema termina za pregovore s Iranom


Svjetske sile i Iran i dalje razgovaraju o tome gdje i kada će biti održani naredni pregovori u nuklearnom programu Teherana, saopćila je u petak Evropska unija, što je u kontradikciji s ranijim izvještajima ruskih medija.

- Dogovor je postignut da se naredni sastanak na nivou političkih direktora održi 18. februara u New Yorku - citirala je ranije ruska novinska agencija Interfax riječi Mihajla Uljanova, čelnika odjela ministarstva vanjskih poslova za sigurnost i razoružanje, prenosi Reuters.

Šest svjetskih sila, među kojima su Sjedinjene Države i Rusija, godinama vode pregovore koji imaju za cilj uvjeriti Iran da ukine dijelove svog nuklearnog programa, za koji zapadne sile strahuju da ima za cilj stvaranj kapaciteta za atomsko oružje. Iran to negira.

- Dogovori o datumu i mjestu održavanja narednog kruga pregovora s Iranom su i dalje u toku. Kada donesemo odluku, to ćemo i objaviti - rekao je glasngovornik Catherine Ashton, Michael Mann.

Za privremeni sporazum postignut 24. novembra između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka trebalo je skoro dva mjeseca i tri kruga pregovora u Ženevi krajem prošle godine.

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je prošle sedmice da je Iran odlučan da postigne sveobuhvatni sporazum kako može pomjeriti svoju posrnulu ekonomiju s mrtve tačke, pozivajući zapadne kompanije da sada iskorite priliku.

Na osnovu privremenog sporazuma, koji će trajati šest mjeseci i može biti obnovljen, Iran je pristao da prekine svoje najosjetljivije nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje zapadnih sankcija koje ugrožavaju njegovu od nafte ovisnu ekonomiju.
XS
SM
MD
LG