Dostupni linkovi

Bivši ministar obrane Hrvatske oslobođen u slučaju "kamioni"


Bivši ministar obrane Berislav Rončević, u ponovljenom postupku, nepravomoćno je oslobođen u slučaju "kamioni" u kojem ga se teretilo da je pri nabavi vojnih kamiona 2004. oštetio državni proračun za oko 10 milijuna kuna.

Iako je tijekom oba suđenja optuženičku klupu dijelio s bivšim pomoćnikom Ivom Bačićem Uskok je prošlog tjedna odustao od njegova kaznenog progona, ističući da je o navodnim nepravilnostima izvijestio Vojno-sigurnosnu obavještajnu agenciju koja je zatražila istragu i obavijestila nadležne.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Rončević zlorabio ministarsku dužnost na kojoj je trebao štiti državne interese jer je favorizirao tvrtku Eurokamioni od koje je za oko 34 milijuna kuna kupljeno 39 vozila. Isticali su da je znao kako su ostale tvrtke koje su prethodno sudjelovale na pozivnom natječaju imale povoljnije ponude zbog čega je trebao kupiti vozila koja su zadovoljavala tehničkim uvjetima, ali i cijenom.

Rončevićeva obrana, međutim, ponavljala je da tijekom suđenja nije utvrđeno da je bivši ministar povrijedio opće propise ni kako je utvrđena šteta visokih razmjera. Suprotno Uskoku obrana je tvrdila da je i financijsko-knjigovodstvena vještakinja utvrdila da je ministarstvo kamione nabavilo po tržišnoj cijeni, odnosno da nije bilo razlike između tržišne i ugovorene cijene.

Suđenje je ponovljeno jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona Rončević i Bačić nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.
XS
SM
MD
LG