Dostupni linkovi

Hrvatska: Za opći štrajk 92 posto članova sindikata


Čelnici pet sindikalnih središnjica održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestiti o Rezultatima osobnog izjašnjavanja o organiziranju generalnog štrajka i daljnje aktivnosti. Od ukupno 382.190 članova sindikata, 71,65 posto izašlo je na glasovanje, a 92,31 posto se izjasnilo za generalni štrajk.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a istaknuo je kako su se ljudi u uvjetima kada se boje hoće li sutra raditi, izjasnili za štrajk. Međutim, napomenuo je kako u Gredelju nitko nije pristupio ni glasovanju o štrajku iz straha, iako im to nitko nije zabranio.

Sindikalni čelnici izvijestili su da su 5. veljače pozvani kod predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke od kojeg su tražili da ne stavi Zakon o radu u saborsku proceduru dok se ne razmotre njihove primjedbe.

Hoće li biti općeg štrajka ili ne, kažu sindikalisti, ovisit će o tome hoće li Vlada i Sabor uvažiti njihove primjedbe na ZOR.

Konferenciji prisustvuju čelnici NHS-a, SSSH, Matice hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge radničkih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske.

Na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo oni su pokazali izrazito neslaganje i nezadovoljstvo mnogim točkama novog Zakona o radu.
XS
SM
MD
LG