Dostupni linkovi

Jemen: Novi sukobi, 26 stradalih


U najnovijim borbama izmedju islamista salafista, koji pripadaju sunitskim muslimanima i bivših pobunjenika iz redova Havtija koji su šiiti, najmanje 26 boraca izgubilo je život, saopštili su jemenski zvaničnici.
Jemenski zvaničnici navode da je 17 ubijeno u planinskom regionu Arhab severno od prestonice Sane i devet je ubijeno u drugim mestima u obližnjoj Amran provinciji, od koji su mnogi borci dečaci mlađi od 18 godina, prenela je agencija AP.

Bezbednosni i plemenski lideri u Arhabu naveli su da vođe plemena salafista pokušavaju da povrate kontrolu nad planinskim vencem na severu kod granice sa Saudijskom Arabijom, a borbe su izbile pre dva dana posle propasti dvonedeljnog primirja kada je stavljena tačka na višenedeljno nasilje u kome je ubijeno na stotine boraca iz obe zaraćene grupe.

Havti pobunjenici pokrenuli su pobunu 2004. protiv bivšeg jemenskog predsednika Ali Abdulaha Saleha koji je otišao s vlasti 2012. posle opštenarodne pobune, optužujući salafiste da pokušavaju da steknu uporište na teritoriji pod njihovom kontrolom na severu Jemena i da tamo šire šerijatski zakon u školama i preuzmu džamije i tako pridobiju nove sledbenike.
XS
SM
MD
LG