Dostupni linkovi

Egipat:Novinarima Al Jezeera sudiće se za terorizam


Egipatski Tužilac rekao je da će se 20 novinara koji su radili za Al Jezeera mrežu, uključujući i četvoro državljana zapadnih zemlja suočiti sa suđenjem pod pod optužbom za krivična djela u vezi sa terorizmom.

Tužilaštvo je saopštilo da su strani novinari iz Australije, Holandije i dvoje iz Britanije optužni za pomaganje teroristima šireći lažne vijesti o konfliktu u Egiptu.

Ostalih 16 novinara, svi Egipćani optužni su da su se priključili terorističkoj organizaciji.

Prema današnjem saopštenju 8 od 20 osumnjičenih trenutno su u pritvoru.

Oni su osumnjičeni da su štitili organizaciju Muslimnsko bratstvo koje je formalno proglašeno teorističkom organizacijom u Egiptu u decembru.

Generalni sekretar organizacije Amnesty International osudio je Egipat zbog zatvaranja Al Jazeerinih novinara, nazvavši to dijelom šireg gušenja slobode govora u zemlji.

U intervjuu za Al Jazeeru Salil Shetty je rekao da međunarodna zajednica mora pojačati pritisak na egipatsku Vladu kako bi se situacija riješila.

“Nažalost, ono što se desilo sa Al Jazeerinim novinarima je dio šireg pokušaja da se suzbije sloboda izražavanja, te zbog toga dižemo svoj glas”, kazao je Shetty, govoreći o naporima ove organizacije da podigne svijest o tom problemu.
XS
SM
MD
LG