Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH traži razmjenu dokaza sa Srbijom


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine reagovalo je danas na informacije da pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu potjernicu za ratnim komandantom iz Srebrenice Naserom Orićem, ratnim šefom srebreničke policije i članom ratnog Predsjedništva ove opštine Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za navodne ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Tužilaštvo BiH obavilo je razgovore sa kolegama iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije, o mogućnostima da se na temelju Protokola o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina, razmjene informacije i dokazi u ovom predmetu, radi eventualnog formiranja predmeta u Tužilaštvu BiH", saopštio je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U Tužilaštvu BiH tvrde da "ovakve aktivnosti neće i ne mogu ugroziti saradnju dva tužilaštva i sam Protokol o saradnji".

"Javnosti želimo istaći i pojasniti da navedene aktivnosti suda u Beogradu, nemaju nikakve veze sa Tužilaštvom BiH niti Protokolom o saradnji, te da Tužilaštvo BiH ni na koji način ne sudjeluje u aktivnostima u vezi raspisivanja potjernica", naglasio je Grubešić u saopštenju za javnost.
XS
SM
MD
LG