Dostupni linkovi

Ukrajina na "ivici građanskog rata" upozorava bivši predsjednik


Bivši ukrajinski predsjednik Leonid Kravčuk izjavio je danas u paralmntu da je zemlja na ivici "građanskog rata" i apelovao na poslanike da djeluju sa najveom mogućom odgovornošću.

Kravčuk je bio prvi postsovjetski predsjednik Ukrajine, i danas je apelovao na zastupnike u trenutku dok parlament raspravlja o mogućoj amnestiji za demonstrante koji su uhapšeni tokom dvomjesečnih demonstracija u ovoj zemlji.

Zasijedanje parlamenta zatim je prekinuto dok opozicija i vladajuća partija predsjednika Viktora Janukoviča pokušavaju da postignu kompromis.

Opozicija želi bezuslovnu amnestiju za sve zatvorene demonstrante, dok prijedlog koji je dala Janukovičeva stranka, Partija regiona, predviđa amnestiju samo ako demonstranti napuste trgove i vladine zgrade koje su zauzeli, što je opozicija do sada odbijala.

Razgovori se održavaju dan nakon što je Janukovič prihvatio ostavku Vlade a parlament poništio zakon protiv protesta koji su usvojili prije dvije sedmice.

Prostesti u Ukrajini su počeli prije dva mjeseca nakon što je predsjednik Janukovič odlučio da prekine pregovore o pridruživanju sa EU u zamjenu za rusku finasijsku pomoć u iznosu od 15 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG