Dostupni linkovi

Kijev: Opozicija traži Janukovičevu ostavku i amnestiju


Predstavnici ukrajinske opozicije izneli su nove zahteve: ostavku predsednika Viktora Janukoviča i amnestiju za uhapšene aktiviste.

Pred današnju vanrednu sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o amnestiji, lider opozicione partije UDAR i jedan od vođa antivladinih protesta Vitalij Kličko izjavio je da će predstavnici opozicije na zasedanju Vrhovne Rade tražiti potpunu promenu vlasti i vanredne predsedničke izbore, preneo je Itar-Taš.

"Mikola Azarov (premijer) je trebalo da podnese ostavku još pre dva meseca....sada bi logičan korak bila ostavka Viktora Janukoviča", rekao je svetski bokserski šampion Kličko obraćajući se demonstrantima, navodi AFP.

Ostavka Azarova "bio je značajan, ali zakasneli korak", rekao je predsednik partije Otadžbina Arsenij Jacenjuk, koji je odbio ponudu Janukoviča da bude premijer.

I bivša premijerka Julija Timošenko, za koju opozicija tvrdi da je u zatvoru zbog političke osvete Janukoviča, rekla je u utorak da je ostavka vlade "prvi stvaran rezultat borbe naroda koji je izašao na ulice", ali i dodala da to nije dovoljno. "Ne zaustavljajte se!", poručila je Timošenko demonstrantima.
XS
SM
MD
LG