Dostupni linkovi

Zamjenik urednika Dana podnio prijavu protiv ministra Markovića


Zamjenik glavnog urednika lista Dan Nikola Marković, podnio je krivičnu prijavu protiv ministra pravde Duška Markovića i tražio da mu se odredi pritvor, jer je 2004. godine, kao svjedok, prećutao činjenice koje su mu bile poznate o ubistvu Duška Jovanovića.

Marković (Nikola), pozivajući se na Krivični zakonik, podsjetio je tužilaštvo da relativna zastarjelost za krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela, nastupa 14. septembra i zatražio da se zbog toga preduzmu hitni koraci kako bi se Markoviću što prije skinuo imunitet i kako bi bio pritvoren, zbog straha od bjekstva, pišu Dan i Vijesti.

Prema pisanju tih podgoričkih medija, u prijavi piše da sadašnji ministar septembra 2004. godine, pred istražnim sudijom Radomirom Ivanovićem, nije saopštio sve što zna o ubistvu pokojnog urednika Dana, a što mu je bilo poznato kao tadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova, odnosno rukovodiocu Službe državne bezbjednosti.

"Prije saslušanja, on je od istražnog sudije opomenut i upozoren da je dužan da govori istinu i da ne smije ništa prećutati. Pored toga, prijavljeni je kao rukovodilac službe zadužene za otkrivanje krivičnih djela i njihovih izvršilaca, bio svjestan da prećutkivanjem bitnih činjenica u vezi istrage teškog ubistva, direktno pomaže da svi izvršioci i nalogodavci ne budu otkriveni", navodi se između ostalog u prijavi.

Kao dokaz, priložen je snimak emisije Televizije Vijesti, Načisto u kojoj ministar Marković tvrdi da je nekadašnja tajna služba imala informacije da je bezbjednost Jovanovića bila ugrožena, prije nego je ubijen. Tada je ministar rekao i da su o tome obavještavali nadređenog bivšeg ministra policije Andriju Jovićevića, "da se o tome povede više računa".
XS
SM
MD
LG