Dostupni linkovi

Srbija namjerava raspisati potjernicu za Naserom Orićem


Pravosudni organi Srbije namjeravaju raspisati međunarodnu potjernicu za ratnim komandantom iz Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice, koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine, potvrđeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, a prenosi BHT.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija zaprimila zahtjev od strane Interpola Beograd u vezi provjera za pet lica iz Bosne i Hercegovine među kojim se nalaze Orić i Meholjić.

U skladu sa važećim procedurama, zahtjev Interpola Beograd proslijeđen je nadležnoj agenciji za sprovođenje zakona u BiH na daljnje postupanje, navodi se u dopisu iz Direkcije.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH će izvijestiti Ministarstvo pravde BiH koje će procijeniti poduzimanje potrebnih mjera iz svoje nadležnosti, s obzirom na to da se radi o državljanima Bosne i Hercegovine.
XS
SM
MD
LG