Dostupni linkovi

Mediji: Gadafi tvrdio da je tajno finansirao SarkozijaBivši libijski lider Moamer Gadafi pomenuo je tokom jednog intervjua francuskim medijima 2011. godine da je tajno finansirao tadašnjeg predsednika Francuske Nikolu
Sarkozija, javlja agencija Frans pres koja je imala uvid u tonski snimak intervjua.

Na snimku Gadafijevog intervjua, datog u martu 2011. godine, koji će sutra biti emitovan na televiziji Frans 3 (France), ne navode se dokazi za takve optužbe. Brojni bivši libijski zvaničnici su optuživali Sarkozija za tajno finansiranje, posebno Gadafijev sin Seif al-Islam.

"Zahvaljujući meni došao je na čelo države. Mi smo mu obezbedili sredstva koja su mu omogućila da pobedi. Posetio me je dok je bio ministar unutrašnjih poslova da traži novac", rekao je libijski lider koji je ubijen u oktobru 2011. godine.

Na pitanje zašto bi Libija finansirala Sarkozija, Gadafi je tada odgovorio da je za Libijce "dobitak" da francuski predsednik pobedi zahvaljujući libijskom novcu. Gadafi nije pomenuo iznos novca niti koji putem je on dat Sarkoziju.

Jedan francuski sudija inače istražuje optužbe o tajnim fondovima za vreme predsedničke kampanje 2007. godine. Sarkozi kategorično odbacuje te optužbe.

Ćerka bivšeg šefa obaveštajne službe Abdulaha al-Senusija, Anud, izjavila je prošle nedelje u Parizu da je njen otac posedovao dokaze o tome.
XS
SM
MD
LG