Dostupni linkovi

Rohani: Treba da se ujedinimo zbog SirijeIranski predsednik Hasan Rohani danas je tokom sastanka s bivšim generalnim sekretarom UN Kofijem Ananom u Teheranu pozvao na jedinstvo kako bi se okončao građanski rat u Siriji.

Anan je posetio Teheran s delegacijom u kojoj su bivši predsednik Finske Marti Ahtisari, bivši južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu i bivši predsednik Meksika Ernesto Sediljo.

"Treba da se ujedinimo za okončanje rata i masakra u Siriji", rekao je Rohani i istakao da je "prekidanje podrške i doturanja oružja terorističkim grupama iz nekih zemalja regiona najvažniji korak" u tome.

Rohani je posla sastanka s Ananovom delegacijom rekao da je izneo uveravanja da Teheren neće nuklearni program koristiti u vojne svrhe.

"Sve naše aktivnosti su miroljubive i ostaće miroljubive", rekao je iranski predsednik, ističući da Iranu ne treba ništa više od prava zajmčenih sporazumom o neširenju nuklearnog oružja.

Iranska državna televizija prenela je da je tim Međunarodne agencije za atomsku energiju stigao u zemlju kako bi posetio rudnik uranijuma na jugozapadu zemlje. U novembru je postignut istorijski sporazum sa svetskim silama o smanjenju obogaćivanja uranijuma u Iranu u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.
XS
SM
MD
LG