Dostupni linkovi

Ukrajina: Ukinut zakon o kažnjavanju demonstranata



Ukrajinski parlament ukinuo je danas oštre zakone protiv učesnika demonstracija koji su prošle nedelje izazvali talas sukoba između demonstranata i policije.

Ovaj zakon, kojim su predviđene kazne do pet godina zatvora za blokiranje zgrada državne uprave i kazne za nošenje maski preko lica na protestima, oštro su kritikovale zapadne zemlje, ocenjujući da se njime ograničavaju slobode.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič sinoć je pristao da ukine ovaj strogi zakon, uveden 16. januara, što je izazvalo sukobe demonstranata i policije. U tim sukobima prošle nedelje su poginule tri osobe.

Istovremeno, jedan od ukrajinskih opozicionih vođa Vitalij Kličko ocenio je današnju ostavku premijera Mikole Azarova kao "korak ka pobedi".

Premijer Azarov objavio je danas da podnosi ostavku da bi doprineo smirivanju krize koja potresa zemlju.

Danas se na samitu EU i Rusije u Briselu očekuje da će glavna tema biti situacija u Ukrajini. Evropljani i Rusi se uzajamno optužuju za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine.

Ruski predsednik Vladimir Putin treba danas da razgovara sa glavnim zvaničnicima EU, uključujući i visoku predstavnicu Ketrin Ešton. Ona će kasnije danas otputovati u posetu Kijevu, gde će se sastati s Janukovičem i sa opozicionim čelnicima.
XS
SM
MD
LG