Dostupni linkovi

Tajlandska vlada ostaje pri održavanju izbora 2. februaraSporni parlamentarni izbori u Tajlandu održaće se u nedelju, 2. februara, i pored uličnih protesta i pretnji demonostranata da će blokirati birališta, objavila je danas vlada.

Premijerka Jingluk Šinavatra sastala se danas s predstavnicima izborne komisije koji već nedeljama traže odlaganje izbora i koji su danas predložili da se oni odlože za 120 dana.

Međutim, premijerka je ipak odlučila da se izbori sada održe, izjavio je portparol vlade.

Sastanak premijerke sa članovima izborne komisije usledio je posle mišljenja Ustavnog suda prošle nedelje da prevremeni izbori mogu biti odloženi, ali da o tome treba zajedno da odluče premijerka i predstavnici izborne komisije.

Jingluk Šinavatra je više puta izjavila da smatra da su izbori najbolje rešenje za izlazak iz krize u kojoj je već poginulo najmanje deset ljudi.

Demonstranti, koji su okupirali deo glavnog grada Bangkoka, traže da premijerka i vlada odu sa vlasti pre održavanja bilo kakvih izbora i da ih zameni neizabrani privremeni "narodni savet" koji bi sproveo reforme i borio se protiv korupcije.

Opoziciona Demokratska stranka je već najavila da će bojkotovati izbore.
XS
SM
MD
LG