Dostupni linkovi

Japan u udžbenike unosi sporna ostrva kao svoju teritorijuJapansko ministarstvo obrazovanja objavilo je danas da će revidirati školske udžbenike da bi se jasno pokazao suverenitet Japana nad ostrvima na koja pravo polažu i Kina i Južna Koreja.

Ove izmene smatraju se delom reforme obrazovanja nacionalističke vlade premijera Šinzoa Abea, čiji je cilj da se đacima uliju patriotizam i nacionalizam.

U udžbenicima će od sada kao "integralna japanska teritorija" biti predstavljena ostrva Senkaku u Istočnom kineskom moru, koja su pod japanskom upravom, ali na koje prava polaže Kina. Kina naziva ta ostrva Diaoju.

Ova nenastanjena ostrva nalaze na 200 kilometara severoistočno od Tajvana i 400 kilometara zapadno od Okinave (jug Japana). Zbog nerešenog pitanja suvereniteta nad tim ostrvima, znatno su se pogoršali japansko-kineski odnosi od kada je Tokio nacionalizovao tri od pet ostrva u septembru 2012.

Takođe kao japanske će biti navedene dve velike stene u Japanskom moru (koje Korejanci nazivaju Istočno more). Ostrvca su pod kontrolom Južne Koreje pod imenom Dokdo, ali na koje Japan polaže prava i naziva ih Takešima.

Novi udžbenici koji će biti u opticaju od aprila 2016. navode da je ta ostrvca "ilegalno" zauzela Južna Koreja. Upotreba ovih udžbenika neće biti obavezna, ali će biti preporučena.

Ova objava odmah je izazvala kritike Južne Koreje. Južnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da "snažno osuđuje" promene i traži od Japana da ih povuče.

Kinezi i Južnokorejci su više puta kritikovali japansku vladu premijera Šinzoa Abea zbog nacionalističkih stremljenja.
XS
SM
MD
LG