Dostupni linkovi

Počeo obnovljeni postupak Draženu Mikuliću


Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva BiH počelo je obnovljeno suđenje Draženu Mikuliću, koji se tereti za zločine u logoru Dretelj, općina Čapljina, počinjene u ljeto 1993. godine, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

U uvodnoj riječi tužiteljica Remzija Smailagić je predložila da se, pored reprodukcije dokaza koji su izvedeni pred prvostepenim vijećem, sasluša i šest novih svjedoka, kao i izvede devet novih materijalnih dokaza.

"Novi svjedoci će potvrditi identitet optuženog. A tri svjedoka će opisati na koji način je oštećeni Enver Grebović izveden i premlaćen, te ko je i kako je to uradio", kazala je tužiteljica. Kako se navodi u optužnici, Mikulić je u julu 1993. godine, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a, fizički zlostavljao Envera Grebovića, nakon čega mu je iz usta, nosa i glave tekla krv. Optuženi je Grebovića posjekao flašom po tijelu, rekavši "napit ću se balijske krvi".

Mikuliću je također stavljeno na teret da je u periodu od jula do avgusta 1993. izveo tri osobe iz samice, a onda naredio redarima da ih tuku, što su oni i učinili. Mikulić je prvostepenom presudom u septembru 2012. proglašen krivim da je krajem jula 1993. učestvovao u premlaćivanju Grebovića, te da je naredio redarima u Dretelju da pretuku trojicu logoraša koji su bili poredani uz žičanu ogradu, te je osuđen na šest godina zatvora.
XS
SM
MD
LG