Dostupni linkovi

CEAC: Trebalo je imenovati arbitra za KAP


Centralnoevropskoj aluminijumskoj kompaniji (CEAC) je, kako su saopštili njeni predstavnici, žao što Crna Gora nije u postupku u vezi sa Kombinatom aluminijuma (KAP) imenovala arbitra u roku predviđenom arbitražnim pravilima Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Glavni pravni zastupnik CEAC-a, Pavel Primakov, rekao je da su u toj kompaniji, koja je jedan od najvećih povjerilaca KAP-a, duboko razočarani nespremnošću crnogorske Vlade da blagovremeno imenuje arbitra u skladu sa pravilima UNCITRAL-a.

„U više navrata smo tražili od Vlade da pregovara sa nama, kako bismo našli pravedno rješenje za spor. Ignorisanje tog značajnog događaja u postupku međunarodne arbitraže predstavlja još jedan primjer kako se Crna Gora ne obazire na sudski postupak i odražava njeno nepoštovanje stranih investitora“, kazao je Primakov.

Vlada i ostali tuženi su, u skladu sa odredbama arbitražnih pravila UNCITRAL-a, nakon što su dobili obavještenje od CEAC-a o imenovanju prvog arbitra i imali rok od 30 dana da informišu tu kompaniju o imenovanju drugog arbitra. Iz CEAC-a su podsjetili da je taj rok istekao 23. januara.
XS
SM
MD
LG