Dostupni linkovi

Savez logoraša BiH o holokaustu


Sa velikom tugom i izrazitim poštovanjem, danas se prisjećamo žrtava holokausta i njihovih patnji, i odajemo dužnu počast milionima nedužnih muškaraca, žena, djece, ubijenih, samo zato što su bili drugačiji, kaže se u saopćenju Savez logoraša u BiH, povodom Međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Savez naglašava da je "porazna činjenica da sjećanje na holokaust, koji se desio ne tako davno, polako čezne, što može predstavljati osnov za nove, slične zločine nad nedužnim, drugim i drugačijim".

“Uostalom, naša, ne tako davna prošlost govori upravo u prilog tome. Ne tako davno, na prostorima Bosne i Hercegovine, bjesnio je rat koji je za sobom ostavio tragične posljedice. U tom, najkrvavijem sukobu u Evropi nakon drugog svjetskog rata, ubijeno je oko 110 000 ljudi, od čega nekoliko hiljada djece. Od toga je, u logorima, ubijeno oko 30 000 osoba. Nestalo je oko 30 000 osoba, od čega najveći broj logoraša. Veliki broj nestalih, ni do danas, nije pronađen. U logorima na prostoru BiH je silovano, odnosno seksualno zlostavljano oko 25.000 osoba”, navodi se u saopćenju Saveza logoraša u BiH.

Naglašava se da je obaveza, dok postoji ljudsko sjećanje, da se sjećamo holokausta, "ali i zločina kojeg smo i sami žrtve".
Preminuo Erik Loson
XS
SM
MD
LG