Dostupni linkovi

Nastavak konferencije o SirijiMirovna konferencija o Siriji nastavlja se u Ženevi. Agencija AFP piše da će opozicija i dalje tražiti da sirijski predsednik Bašar el Asad podnese ostavku.sim pitanja o Asaddu, glavne teme su i prenos vlasti u zemlji, humanitarni konvoji i njihovi problemi da dođu do opkoljenog grada Homsa.

Predstavnici režima su na početku konferencije isključili mogućnost da se vode razgovori o Asadovom odlasku s vlasti i prva dva dana mirovni pregovori su bili fokusirani na humanitarne teme. Međutim, portparol opozicije Luaj Safi izjavio je danas da je došlo vreme "da započnu razgovori o prelasku iz diktature u demokratiju". Safi je dodao "treba videti da li je režim spreman za političko rešenje ili za vojno".

Posrednik UN za Siriju Lahdar Brahimi rekao je da je srećan zbog raspoloženja koje vlada i da se obe strane (u sirijskom konfliktu) ponašaju sa "uzajamnim poštovanjem".

Ali, Brahimi je priznao da se dve strane kreću polako i da je napredak spor. Sirijski režim u nedelju je pristao da pusti žene i decu da napuste područja koja su pod opsadom pobunjenika u gradu Homs u centralnoj Siriji.
XS
SM
MD
LG