Dostupni linkovi

Protest palestinskih izbjeglica u Gazi


Grupa palestinskih izbjeglica u gradu Refah u Gazi protestovala je ispred zgrade ureda Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), jer im je prekinuto dostavljanje humanitarne pomoći.

Grupa palestinskih izbjeglica zatražila je od zvaničnika UNRWA-e da odustanu od odluke o neslanju pomoći tvrdeći da se palestinske izbjeglice nalaze na granici siromaštva.

"Rekli su da nismo siromašni i prestali su nam slati pomoć", rekao je u razgovoru sa novinarom Anadolje jedan od demonstranata Serif Ebu Taha, naglašavajući kako izbjeglice žive u velikoj neimaštini.

"Silom su nas raselili sa naše zemlje. Mi nismo odabrali da budemo u ovakvoj situaciji. S obzirom na to da smo izbjeglice, humanitarna pomoć je naše pravo", rekao je Ebu Taha, ističući i kako UNRWA nema pravo da prekine dostavljanje pomoći.

Savjetnik za medije UNRWA-e u Gazi Adnan Ebu Hasene u saopćio je da se 9.500 hiljada izbjegličkih porodica ne nalazi se u "ekstremnom siromaštvu" i da im je iz tog razloga zaustavljeno dopremanje pomoći, te da će ova pomoć biti dostavljena novim porodicama kojih ima 5.400. UNRWA-a je u Gazi dostavila pomoć za ukupno 830 hiljada porodica.

UNRWA je osnovan 1950. godine s ciljem pružanja pomoći Palestincima.
XS
SM
MD
LG