Dostupni linkovi

Umereni optimizam posle Davosa


Svetski ekonomski forum u Davosu završen je juče sa umerenim optimizmom o svetskoj ekonomiji, koja se suočava s brojnim izazovima.

"Oživljavanje ekonomije leži u procesu konsolidacije", izjavila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristrin Lagard.

"Možemo da budemo oprezno optimisti o budućnosti svetske ekonomije. Pretpostavljamo da će naredne godine u SAD ekonomski rast biti veći za tri odsto. Evropa se tek pokreće, a i Japan je zabeležio značajan napredak. Indija i Kina će takođe imati rast privrede", rekao je direktor centralne banke u Japanu Harihiko Kuroda.

Glavna tema foruma u švajcarskom gradiću Davos, gde se okupilo oko 2.500 učesnika iz celog sveta, bila je ekonomska situacija u Evropi koja polako izlazi iz krize.

"Zona evra više nije predmet zabrinutosti svetske ekonomije", rekao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble i ocenio da su najuspešnije zemlje unutar Evropske unije one koje su imali program pomoći i ispunile svoje zadatke, kao što su Grčka, Portugal i Irska.
XS
SM
MD
LG